Procal is ook uw leverancier voor gecertificeerde brandwerende coatings van Sherwin Williams en o.a. Pregyfeu-A1 en Promatect beplating voor staalconstructies.

Vooral bij staalconstructies zijn brandwering en brandvertraging van groot belang voor de constructie van het gebouw. Bij Procal wordt conform NEN EN 13381.4 en 13381.8 gewerkt waarmee de juiste laagdikte en dikte van de beplating en daarmee de juiste brandwerendheid wordt bereikt.

HOE WERKT BRANDWERENDE COATING?
De werking van brandwerende coatings is als volgt: de basecoat, de brandwerende coating, is de bij brand opschuimende en brandwerende laag. Deze basecoat is een dunne laag van gemiddeld 0,2 – 4,3 mm dik en moet worden aangebracht op een geschikte ondergrond.
Desgewenst kan met een topcoat in elke gewenste kleur worden overgeschilderd. De componenten van de basecoat zijn stabiel en reageren niet bij lage temperaturen. Bij een tempratuur van rond 220 °C moeten de componenten een nauwkeurig gedefinieerde reactie ondergaan, waardoor een geëxpandeerde driedimensionale laag wordt gevormd, ook wel de isolerende koollaag genoemd. Deze laag heeft een lage warmtegeleidingscoëfficiënt en vormt tijdens een brand een bescherming voor het onderliggende staal.
Door de laagdikte van de brandwerende coating aan te passen conform NEN EN 13381.8 wordt de vereiste brandwerendheid van de constructie bereikt.

HOE WERKT HET PROCES?
Als de brandwerende coating een temperatuur bereikt tussen de 180 °C en 240 °C, vinden chemische reacties plaats, die een dikke driedimensionale koollaag vormen. Ook komen ‘blowing agents’ in gasvorm vrij, die warmteweerstand bieden. De thermoplastische hars vormt een soort elastisch membraan over de uitgroeiende schuimlaag, waardoor de laag essentiële stijfheid verkrijgt. De onderstaande foto’s geven een duidelijk beeld hoeveel schuim geproduceerd wordt tijdens zo’n proces. Onze producten schuimen zo vol en veel, dat er met lage diktes een volledige isolatie wordt bereikt.
Knipsel